Skip to main content

Waarom wordt iemand lid van een club? Wat is dat toch met dat clubgevoel? Hoe komt het dat een groep mensen ervoor kiest bij een bepaalde groep te horen. Al gauw wordt dan gesproken over gedeelde trots, betrokkenheid en dezelfde aantrekkingskracht voor dat ene onderwerp. De één kiest voor een voetbalclub, de ander voor een muziekvereniging.

En waarom is het nou zo fijn om lid te worden van de Porsche 914 Club Holland? Het ligt natuurlijk wel erg voor de hand dat dit is omdat alle leden eigenaar zijn van een Porsche 914. Dat is ook de reden die Jan in ’t Groen aangeeft voor zijn lidmaatschap: ‘Als eigenaar van een oud autootje word je eigenlijk vanzelfsprekend lid van een club. Zo is het bij mij begonnen’.

Zo is het dus bij Jan begonnen. Hij vond het een vanzelfsprekendheid om lid te worden van een bij zijn oldtimer aansluitende club en staat daarin niet alleen. En toch blijken er nog genoeg Porsche 914-eigenaren in Nederland rond te rijden die dit niet vanzelfsprekend vinden. En liever zonder clublidmaatschap rondrijden. Jammer, want lid zijn van een club is meer dan alleen maar een club lidmaatschapnummer.

Ook Jan ontdekte meer voordelen aan het clublidmaatschap. Jan vertelt: ‘De club biedt kennis over de techniek en er zijn mensen die onderdelen hebben. In het begin kon ik niet wachten om meer van dit type auto te zien en te kijken wie nou zo gek waren van deze auto. Zoveel verschillende mensen met één gezamenlijke hobby, dat geeft toch een band. Daarom is het altijd leuk om tijdens evenementen nieuwe mensen tegen te komen’.

Jan geniet vooral samen met zijn Anita van de mooie tochten die er zijn. En dan kan hij het nooit nalaten om te zeggen dat deze tochten ook toegankelijk zijn voor niet-clubleden die eens willen ‘proeven’! Want, zegt, Jan: ‘Het leuke aan een tocht is vooral het rijden in een sliertje met al die vrolijke jaren 70-kleuren. Zeker op de Hollandse dijkjes. Het rijden van bochten doet mij het meeste plezier, snelheid gaat mij te veel hand in hand met onveiligheid en zelfoverschatting. Toeren met mooi weer en open dak dat is het helemaal!’

Dit is het eerste deel in een serie waarin clubleden vertellen over hun motivatie waarom zij gekozen hebben om lid te worden van de Porsche 914 Club Holland.